Cel mai mare grup de suport pentru dependenți din România, „Bastion” din Târgu Mureș, a împlinit șase ani de activitate

Centrul de Recuperare din Adicții „Bastion” din Târgu Mureș, prima și cea mai mare inițiativă de acest tip din România, a împlinit șase ani de existență. Creat din inițiativă voluntară de Călin-Dinu Zamfirescu, angajat al Direcției de Asistență Socială din Târgu Mureș, centrul oferă servicii gratuite de sprijin și recuperare pentru persoane cu diverse tipuri de dependențe, fiind accesat săptămânal de 30-40 de persoane și având un total de peste 600 de beneficiari.

De-a lungul anilor, „Bastion” a devenit un model de bune practici, reușind să formeze și să acrediteze 12 consilieri în adicții. Centrul funcționează exclusiv cu sprijinul voluntar al specialiștilor – psihologi, psihiatri, asistenți sociali, consilieri de egal și pastori – în absența oricărui sprijin financiar din partea autorităților locale sau centrale.

Zamfirescu a subliniat dificultatea construirii acestui proiect „de la zero”, dar și rezultatele spectaculoase în recuperarea persoanelor dependente, în ciuda lipsei de susținere din partea bisericilor locale și a instituțiilor publice. În prezent, „Bastion” funcționează în sediul Bisericii Baptiste „Harul”, după ce autoritățile nu au oferit un spațiu adecvat.

Programul include terapii diverse, de la metoda celor 12 pași, consiliere psihologică și spirituală, hipnoză și terapii alternative (precum yoga, Prananadi, Bowen), până la sprijin pentru co-dependenți. De altfel, centrul a fost primul din România care a înființat, în urmă cu cinci ani, un grup de suport pentru co-dependenți, adresându-se celor afectați indirect de adicții – soți, părinți sau copii ai persoanelor dependente.

Călin-Dinu Zamfirescu avertizează asupra avalanșei consumului de droguri în rândul minorilor, subliniind că România dispune de un singur centru rezidențial pentru recuperarea minorilor dependenți – o situație alarmantă comparativ cu alte țări europene. El atrage atenția asupra ratelor reale de succes în recuperarea din adicții, mult mai scăzute decât cele promovate de unele centre și asupra necesității unui sprijin permanent post-tratament pentru reintegrarea reală a beneficiarilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *