Ziua Muntelui – 18-19 septembrie, la Mărișel

Ziua Muntelui, manifestare de tradiție care are loc în localitatea Mărișel, Cluj, își așteaptă participanții în zilele de 18 și 19 septembrie 2021. Aceasta este deja a V-a ediție.

Ziua Muntelui se sărbătorește oficial, în România, de 19 ani, din 2002. Ea marchează, în plan tradițional momentul în care păstorii încetează pășunatul montan, începând transhumanța pentru a duce turmele la iernat.

Ziua Muntelui, în localitatea Mărișel, județul Cluj, este organizată de Centrul Județean Pentru Conservarea si Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj, împreună cu Primăria și Consiliul Local Mărișel.

Alături de aceste instituții publice, două asociații culturale, „Pelaghia Roșu” și Asociația culturală „Mărișana”, ambele din Mărișel și-au asumat misiunea culturală și națională de a face cunoscute tradițiile populare și toate activitățile economice și cuturale tradiționale din spaţiul extraodinar al Munților Apuseni.

Ziua Muntelui: multe evenimente și surprize din partea organizatorilor

Sâmbătă, 18 septembrie 2021, la ora 11:00 va avea loc deschiderea manifestării „Ziua Muntelui”.

Participanții pot vizita târgul cu produse tradiționale din Țara Moților (artizanat, plăcinte, balmoș, miere, preparate din fructe de pădure, preparate din lapte). Organizatorii au pregătit și o altă surpriză, publicului. Aceasta constă într-o expoziție de animale și un concurs de frumusețe pentru bovine, cabaline și ovine.

„Ziua Muntelui” continuă Duminică, 19 septembrie 202 1a ora 13:00 cu o slujbă de pomenire a eroilor din Mărișel. O serie de personalități locale vor susține alocuțiuni și evocări dedicate eroilor martiri din istoria localității Mărișel.

La ora 15:00, va începe un program folcloric, prezentat de Grigore Sâmboa.

Ansamblul Folcloric „Nepoții Iancului” Mărișel, Ana-Maria Mariș, Ioana Marc, Diana și Denisa Todea, Daria-Alexandra Mariș, Mihaela Iulia Abrudan, Anicuța Roșu, Răzvan și Cosmin Roșu, Patricia Popa, Lavinia Danciu, Andra Mariș, Grupul Tradițional „Mărișana”, Taragotiștii din Mărișel și Maria Livia Hetea vor oferi un remarcabil spectacol folcloric.

Artiștii Mariana Morcan, Valeria și Traian Ilea și Cornel Borza, vor cânta pe scenă, acompaniați de Orchestra profesionistă „Cununa Transilvană”, dirijor prof. Ovidiu Barteș,

Organizatorii vor mai oferi o surpriză participanților. Va avea loc proiecția filmului documentar etnografic „Claca la cosit”. Această creație cinematografică documentară de excepție a fost realizată la Mărișel, în această vară, de echipa Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj. Au fost sprijinniți de membrii Grupului tradițional „Mărișana”, coordonat de prof. Ioan Mariș.

Acest grup a fost înființat acum 17 ani, în 2004. Grupul tradițional „Mărișana”, coordonat de prof. Ioan Mariș are un repertoriu bogat și deja consacrat care cuprinde: jocuri, cântece şi obiceiuri tradiționale, moştenite din moși-strămoși.

Acest program folcloric va fi încununat și de o acțiune deosebită prin semnificația sa, fiindcă face trecerea între generații. Astfel, elevii din Mărișel cu rezultate bune la învățătură vor fi premiați în aplauzele publicului. Alături de ei, vor fi premiate și cuplurile care au împlinit 50 de ani de căsătorie.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *