Războiul de reîntregire -14/27 august 1916

Războiul de reîntregire cum este numit primul război mondial în istoriografia românească, a început în noaptea de 14/27-15/28 august 1916. După doi ani de neutralitate, România a intrat în război alături de Anglia, Franța și Rusia, care formau Antanta.

Războiul de reîntregire a început prin înmânarea notei de război de către Edgar Mavrocordat, reprezentantul diplomatic al României la Viena, către secretariarul Ministerului Austro-Ungar de Externe. Edgar Mavrocordat a depus nota de război a României la 21.

Comunicatul Oficial nr. 1 din 15 august 1916, în Monitorul Oficial din 16 august 1916 preciza: „București, 15 august. Comunicat oficial din 15 august 1916. Mobilizarea generală a armatei a început în noaptea de 14/15 August și-și urmează cursul.

Declarația de răsboi contra Austro-Ungariei a fost emisă în seara de 14 August 1916, la ora 9, la Viena. În noaptea de 14/15 august trupele noastre au atacat frontiera Austro-Ungară.

Trupele aliate imperiale ruse au început a trece în Dobrogea, fiind primite cu entuziasm de populație. Unități din flota rusă au sosit la Constanța unde concură la apărarea coastei Mărei Negre. Vase de răsboi și baterii Austro-Ungare au tras focuri asupra orașelor Vârciorova, Turnu-Severin și Giurgiu”.

Armata Română a trecut ”Carpații, la arme , cu frunze și flori” în Transilvania și Banat prin 17 puncte. Circa 80% din efectivele militare au fost angrenate la ofensivă. Cele mai grele lupte s-au dus la Timișu de Jos, Sibiu și Orșova. Înaintarea s-a oprit la 24 august/ 6 septembrie, din cauza problemelor din Dobrogea. Ttrupele române au fost atacate de trupele bulgare în cooperare cu trupele germane. La începutul lunii octombrie 1916, românii au pierdut Turtucaia.

Ulterior, trupele austro-germane au invadat Oltenia și Muntenia. Craiova a căzut la 8 noiembrie, iar Bucureștiul la 6 decembrie 1916.

Intrarea României în război a fost primul pas spre Marea Unire. (va urma)

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *