Pelerinajul și vaccinarea la Mânăstirea Nicula

Pelerinajul și vaccinarea sunt în acest an cele două evenimente care vor avea loc de Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului la Mânăstirea Nicula.

La Nicula, de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, veneau între 12-15 august, 100 000 pelerini. Tradiția pelerinajului este una veche la români. Creștinii merg în pelerinaj, atât pentru a cinsti sfântul celebrat prin sărbătoare, cât și pentru a căuta calea spre mântuire.

Autoritățile au estimat că până în data de 14 august 2021, la Nicula au ajuns 30 000 pelerini, deci de trei ori mai puțini ca de obicei.

Pelerinajul și vaccinarea nu se exclud ca evenimente și acțiuni. Astfel, autoritățile religioase, recomandă pelerinilor să se vaccineze. A fost un spațiu special amenajat în acest sens.

Observăm că Biserica Ortodoxă nu se opune vaccinării. Chiar dacă unii ierarhi s-au opus măsurilor de protecție, acesta nu a fost un punct de vedere dominant.

Arhiepiscopia Clujului a recomandat respectarea regulilor adoptate în timpul pandemiei de Covid 19:

„toată perioada prezenţei lor la Mânăstirea Nicula, credincioşii sunt sfătuiţi să poarte mască de protecţie, să respecte măsurile de distanţare şi să fie responsabili unii faţă de alţii. Mai ales faţă de ce lasă în urma lor, ştiind că păşesc într-o grădină a Maicii Domnului”.

Maica Domnului, la ortodocși, se bucură de o mare cinste în Ardeal. Există, evident, o influență venită din partea romano-catolicismului. Si greco-catolicii acordă o cinste foarte mare Maicii Domnului.

După 15 august, tradiția spune că se apropie toamna. Maica Domnului a adormit la 15 august. Se spune că trupul său a fost înălțat la cer, după ce a fost îngropat.

Pelerinajul la Mânăstirea Nicula este cel mai important eveniment al verii pentru creștinii ortodocși din Ardeal. Este ultimul mare eveniment din anul bisericesc, care se încheie la 31 august 2021. Conform tradiției, anul bisericesc se deschide la 1 septembrie.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *