Muzeul Etnografic „Anton Badea” din Reghin a anunţat demararea lucrărilor de restaurare a acoperişului Teascului de la Batoş, una dintre instalaţiile tehnice tradiţionale deosebite din expoziţia sa în aer liber. Datând din 1860, Teascul provine de pe Valea Luţului şi era folosit în trecut pentru zdrobirea strugurilor, fiind acţionat manual.
„Teascul de la Batoş este un simbol al tradiţiei viticole locale, în special în satele locuite de saşi, şi ne dorim să conservăm aceste valori culturale. Pe lângă acesta, avem în muzeu şi alte obiecte vechi, precum coşuri şi prese pentru prelucrarea strugurilor,” a explicat Roxana Man, directorul Muzeului Etnografic.
Muzeul organizează anual evenimente interactive pentru a aduce în atenţia publicului metodele tradiţionale de obţinere a mustului şi vinului. Copiii sunt invitaţi să participe activ la procesul de culegere şi zdrobire a strugurilor.
Pe lângă Teascul de la Batoş, muzeul adăposteşte şi alte instalaţii tradiţionale, cum ar fi Moara de apă din Vătava şi Oloiniţa din Hodac, restaurate în 1968. Alături de acestea, vizitatorii pot admira case tradiţionale din secolele XVIII-XIX şi Biserica de Lemn din secolul XVIII, strămutată şi reconstruită în incinta muzeului.